Arhiva - 2020

Nova godina 2021.

31.12.2020.

SREĆNE NOVOGODIŠNJE I BOŽIĆNE PRAZNIKE ŽELI VAM ZAVIČAJNO DRUŠTVO PLAVNOSrpski kik bokser RADE OPAČIĆ ostvario veliku pobjedu

11.12.2020.

Srpski kik bokser Rade Opačić, naš Plavanjac, podijedio je danas 11.12.2020. u Singapuru velikog Erol Zimermana, bivšeg svijetskog prvaka.
Zimerman je jedan od najvećih imena u K-1 sportu i zbog njega je naš Rade počeo da trenira K-1. Meč je trajao veoma kratko i već u prvoj rundi, odnosno prvoj minuti prve runde Zimerman je jednim efektnim i strahovitim udarcem nogom oboren i onesposobljen za daljnju borbu. Ovo je velika pobjeda i motiv da naš Rade pobjeđuje i u slijedećim mečevima.


Proslava slave sveti Đurđic u Zorićima -Plavno

16.11.2020.

Tridesetak mještana iz Plavna - Zorići se okupilo kod svoje crkve da obilježe sveti Đurđic, svoju seosku slavu. Poslije svečane liturgije okupili su se oko trpeze ljubavi.
Druženje su nastavili kod kuća uz prisustvo rodbine i prijatelja.

(Izvor: Momčilo Karanović, preuzeto sa Facebook-a)


Mir u Gruborima

26.8.2020."Prema podacima udruženja Veritas, žrtava je bilo i preko 30, ali da nije bilo zločina u obližnjem zaseoku Gruborima, odnosno da nije bilo svjedoka iz UN-a koji su gledali kako ubojice iz Antiterorističke jedinice Lučko odlaze onamo i koji su s kamerama ušli u Grubore netom nakon odlaska ubojica, velika većina građana za sve ove smrti ne bi ni znala, kao ni za slična stratišta nesretnika koji su poslušali poziv predsjednika Franje Tuđmana, objavljivan svakog sata preko državnog radija, da ostanu u kućama jer im se ništa neće dogoditi. Međutim, zahvaljujući bahatosti ubojica, opravdano uvjerenih da će proći nekažnjeno, svijet je doznao za Grubore i ubojstvo šestero ljudi, većinom staraca..."

Pročitaj ceo tekst

(Izvor: https://www.portalnovosti.com/mir-u-gruborima)


U Gruborima je obilježena 25. godišnjica zločina nad srpskim civilima nakon akcije Oluja

25.8.2020."Iako su u ovom slučaju nedvojbeno utvrđene činjenice vezane za stradanja i počinjenje zločina, od strane domaćih i međunarodnih sudova kao i organizacija za ljudska prava, ispunjenje pravde prema ubijenima još se uvijek iščekuje. Pamtimo zločin, pozivamo na priznanje odgovornosti te na prekid zavjere šutnje", ističu iz Documente.

U priopćenju podsjećaju na tijek događaja u tom slučaju - pripadnici specijalne policije ATJ Lučko su dan prije prolaska “Vlaka slobode” upućeni 25. kolovoza 1995. u Plavno, uključujući i zaselak Grubore (općina Knin) - njih 30 do 40 tada se podijelilo u četiri manje grupe. Neki svjedoci tvrde da se na početku ustrojena formacija ubrzo raspala, jer nije postojala distinkcija između vojnika i zapovjednika, te su se pripadnici specijalne policije kretali u grupama. Većina preostalih mještana Grubora zaputila se u Plavno kako bi se prijavili UNPROFOR-u, dok je nekolicina, uglavnom starijih mještana, ostala u zaselku. Uočili su grupu vojnika koja se kretala selom, a ubrzo čuli pucnjeve i uočili kako gore kuće u njihovu zaseoku, nekoliko ih se zaputilo natrag u Grubore, gdje su pronašli tijela usmrćenih srodnika, a većina je kuća bila u plamenu.

Tada su ubijeni Miloš Grubor (1915.), Marija Grubor (1905.), Milica Grubor (1944.), Jovo Grubor (1930.), Đuro Karanović (1954.), Jovan Grubor, star 73 godine.


Pročitaj ceo tekst

(Izvor: https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/medved-milanovic-i-milosevic-u-gruborima-predsjednik-rh-ovaj-je-zlocin-moralni-uzas-15015278)


Grubori: 25. godišnjica zločina nad srpskim civilima

25.8.2020."Sjetimo se svih i neka im je vječni spomen koji su nedužno stradali i učinimo sve da oni, koji nisu kažnjeni, osjete barem sram zbog djela koje su počinili", rekao je među ostalim Pupovac...

Pročitaj ceo tekst

(Izvor: https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/vucicev-posebni-izaslanik-na-komemoraciji-u-gruborima-nova-politika-hrvatske-vlade-otvara-nadu-da-ce-se-rijesiti-pitanje-nestalih-s-obje-strane-1040328)


Oluja - zločin koji traje

3.8.2020.


"Bio sam u Plavnu"

3.8.2020.
Izvor: KNN Krajiške novine, broj 23, 2020.


Srbi u Srpskoj Krajini i Hrvatskoj 1990-2020. Bibliografija

29.6.2020.

Bibliografija radova o Srbima iz Srpske krajine i Hrvatske, kao i monografskih i publikacija u elektroničkoj formi, čiji su autori Srbi iz bivše RSK i iz Hrvatske, obuhvata period od početka 90-tih godina prošlog vijeka do danas.
Bibliografija namjerava da pruži što potpuniji uvid u brojne teme, ali i brojne autore, među kojima je i veliki broj onih koji su početkom devedesetih i posebno tokom „ Bljeska“ i „Oluje“ 1995. godine prognani u Srbiju.
O krajiškim Srbima se sve do početka devedesetih godina prošlog vijeka malo pisalo, pa je ovo ujedno i period u kojem je objavljeno više radova nego u svim dotadašnjim.
U oko četiri ratne godine je u bivšoj RSK objavljeno stotinak djela, o čemu je sažetu bibliografiju, neposredno prije početka „Oluje“, sačinio istoričar Svemir Popović, a ona je sastavni dio i ove publikacije. Ova bibliografija ne pretenduje da bude potpuna, jer bi to bio još zahtjevniji posao, ali je njena namjera da obuhvati što veći broj autora, a u slučajevima kada autori imaju više djela, onda su izabrana ona koja se u većem obimu odnose na temu: Srbi iz Srpske Krajine i Hrvatske.
Priređivači ove bibliografije su Danko Perić, Milojko Budimir, Milena Šećerović i Svemir Popović. Posebna zahvalnost za veliki doprinos u prikupljanju podataka kao i izdavanju ove vrijedne knjige našem Plavanjcu Danku Periću.


Godišnjica ubistva Damjana Štrpca - zločini nad Srbima

16.6.2020.

U Bosanskom Grahovu ustaše uhapsile Damjana Štrbca (29), paroha grahovskog, koji je prvo sproveden u zatvor u Bosanskom Grahovu, a potom u Gospić (Lika).
Tamo je surovo mučen i zajedno sa stotinu Srba odveden na Velebit gdje je bačen u jednu od jama. Prije smrti ustaše su ga živog odrale. Damjan je rođen u kninskom selu Plavno 1912. godine. A pravoslavnu Bogosloviju je završio na Cetinju.
(Izvor: Gordana Karanović, preuzeto sa Facebook-a)


Promocija knjige "Prolaznici" Jovanke Vukanović u KIC-u

16.5.2020.

Jovanka Vukanović je rođena 1948. u Plavnu kod Knina. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Zadru - Odsjek za francuski jezik i jugoslovenske književnosti. Do sada je objavila četiri zbirke pjesama: “Prostorne vertikale”, “Ko te za kuću pita”, “Pogrešno tretirani slučajevi” i “Otići”, dvije knjige eseja i prikaza “Vrijeme stiha” i “Naslovi” i antologiju “Pjesnikinje Crne Gore 1970 - 2015”. Živi u Podgorici.
„Poetska zbirka „Prolaznici“, pjesnikinje Jovanke Vukanović, donosi svedene, fonetski i ritmički naglašeno koherentne pjesme posvećene mahom poeziji, a duboko prožete različitim varijacijama motiva prolaznosti. U osam nejednakih ciklusa, slobodnog i kratkog stiha, pjesme kao da „kaplju“ u svijest čitaoca, snažno oslonjene na udio margina tišine u izoštravanju smisla i emocionalnog tona pjesnikinjinih poetskih epifanija. Oslonjena na dugo iskustvo čitanja i pisanja, Jovanka Vukanović je iznjedrila vrijednu zbirku, u kojoj čitaoce suočava sa neobičnim „poetskim prizorima“ čiju koherentnost lako uspostavlja upravo zahvaljujući izbrušenim i svedenim stihovima sa velikim značenjskim potencijalom,“ navela je Božena Jelušić.


Izvor: https://www.antenam.net/kultura/150690-promocija-knjige-prolaznici-jovanke-vukanovic-u-kic-uSrećna slava svim Plavanjcima koji slave Svetog Georgija!
Dugo godina slavili u zdravlju, radosti i blagostanju

6.5.2020.


"Plemenita Adeline Pauline Irby", Nikola Šimić Tonin

13.2.2020.

"Koliko vjerovati u slučajnost? Koliko se mogu pouzdati, vjerovati tek u slučajnost mog susreta sa selom Plavnom, a da ne iznevjerim istinitost istoga. Gledajući iz ovih sada, spoznaja i doživljajnih saznanja, siguran u sljedećem: Neki su ljudi jednostavno usmjereni na neke krajeve, ljude, kao djelići mozaika koji se ne daju sastaviti bez njih, jednostavno su taj djelić koji fali za sklopiti sliku i sklopljena slika progleda porukom.
Netko gore drži konce, vidi i gleda, usmjerava putove, ucrtava putokaze, ususrećuje ljude, vremenima hučnim, hrđavim i vještobojnim. Napajajući oči neponovljivo-bajkovitim prirodnim ljepotama, stalno se susretah s imenom, likom i djelima Plemenite gospođe Irby, od sama puta kojeg je dala izgraditi, a koji vodi od Plavna prema Benderu,dalje prema Kninu, od granice u unutrašnjost dalje, kuda je dio prebjega ispred Turaka, odlazio tražeći utočište i spas, uz dalmatinsku obalu , do ostataka, sazida, svratišta, temelja, prihvatnih potleušica i koliba koje je dala izgraditi u Crnim Potocima, povrh Plavna uz samu granicu na ovoj ovamo plavanjskoj-hrvatskoj strani, za prihvat kolona puka koji izbježe pred Turcima, danima bez kore kruha, mahom nejač starci, žene i djeca. Stariji i jači pružali su otpor Turcima, da dobiju na vremenu i stignu s ovu ovamo stranu, zdrave glave na ramenima i okrijepe se, dođu do hrane, za žedna usta vode, krova nad glavom, sigurne zaklonine. Bi to i opskrbni prihvat za ranjene i iznemogle, od prvoga zavoja do amputiranja dijelova tijela, na živo, uz litru prepečenice po glavi, uz improvizirane naprave i sprave... u obliku srpa i kosira... pa su se dugo u noć miješali urlici i jauci, škripa zubi, s dječjim plačom kao odgovorom na njih...."
[ Pročitaj ceo tekst ]

Izvor: http://www.orbus.be/proza/proza_53.htm


Srećna slava Sveti Sava

27.01.2020.

Svim Plavanjcima koji žive u Plavnu i u dijaspori, Zavičajno društvo Plavno želi da u sreći i slavlju proslave seosku slavu Svetog Savu!

Uskliknimo s ljubavlju
Svetitelju Savi
Srpske crkve i škole
Svetiteljskoj glavi.
Tamo venci tamo slava
Gde naš srpski pastir Sava.
Pojte mu Srbi,
Pesmu i utrojte!

Blagodarna Srbijo,
Puna si ljubavi
Prema svome pastiru
Svetitelju Savi.
Celo Srpstvo slavi slavu
Svoga oca Svetog Savu.
Pojte mu Srbi,
Pesmu i utrojte!

S neba šalje blagoslov
Sveti otac Sava
Sa svih strana svi Srbi
S mora i Dunava.
K nebu glave podignite
Savu tamo ugledajte.
Savu srpsku slavu,
pred prestolom Tvorca!

Da se srpska sva srca
S tobom ujedine,
Sunce mira, ljubavi,
Da nam svima sine,
Da živimo svi u slozi,
Sveti Savo, ti pomozi,
Počuj glas svog roda,
srpskoga naroda!

Pet vekova Srbin je
U ropstvu čamio
Svetitelja Save
Ime je slavio.
Sveti Sava Srbe voli
I za njih se Bogu moli.
Pojte mu Srbi,
Pesmu i utrojte!


Badnji dan u Plavnu

6.1.2020.

Srećni božićni praznici!
Mir božji, Hristos se rodi(Izvor: Momčilo Karanović, preuzeto sa Facebook-a)


Nazad na naslovnu
email: zdplavno@gmail.com
Vojvođanskih brigada 111, Batajnica, Srbija

Molba za pomoć u obnovi crkve Svetog velikomučenika Georgija u Plavnu
Novčani prilozi se mogu uplatiti na račune:
 • Dinarski, na tekući račun ZD Plavno broj računa 205-100696-58
 • Devizni,
  broj računa 00-708-0003729.6
  IBAN RS35205007080003729675
  Svrha uplate: donacija za obnovu crkve
  - Instrukcije za plaćanje u eurima (pročitaj)
  - Instrukcije za plaćanje u dolarima (pročitaj)
  - Instrukcije za plaćanje u funtama (pročitaj)
 • Uplata u kunama, u samoj crkvi, svešteniku u Plavnu


Spisak donatora - 2017/2018.
Spisak donatora - 2017/2018. u Plavnu

Selo Plavno smješteno je u prekrasnoj dolini, samo 18 kilometara od Knina.
Nekada je u tu živjelo preko 2000 ljudi, a danas, prema zadnjem popisu, u Plavnu ih ima svega 260.
Zavičajno društvo Plavno je osnovano 8. januara 2005. godine u Batajnici, Srbiji.
Želja nam je da sačuvamo uspomene na selo Plavno od zaborava i akcijama pomognemo Plavnu koliko je to moguće. Sakupljanjem priloga Plavanjaca i drugih dobronamernih ljudi, obnovljen je krov crkve Svetog Đurđa u selu Plavnu 2012., a 2015. je finansirana i obnova ograde oko groblja.


Na mejl zdplavno@gmail.com možete nam slati tekstove, najave događaja i objavićemo ih na sajtu.