Zavičajno društvo Plavno

Osnovano je 8. januara 2005. godine u Batajnici, Vojvođanskih brigada 111. Za predsjednika društva tada je izabran Stevan Đurić. Sada tu dužnost vrši Danko Perić.

Prvo okupljanje Plavanjaca organizovano je, po Svetom Savi, 28. januara te godine u parohijskom domu i crkvi Svetog arhangela Gavrila u Batajnici. Tada je ustanovljeno da se na svakom okupljanju članova društva služi pomen svim poginulim i umrlim Plavanjcima.

U programu u okviru prvih susreta, koji je pripremila Rada Đurić, učestvovali su glumac Jovica Maksić, svestrani Srđan Rusić, pjevačke grupe „Srpska Tromeđa“ i Tranzicija i KUD „Mladost“ iz Nove Pazove. O ranijim svetosavskim proslavama u Plavnu govorio je protojerej Krsto Maksić.

Povodom Spasovdana te godine održano je i druženje u restoranu „Stara kapetanija“ u Zemunu, a na sami Spasovdan i kulturno-umjetnički program i tribina u Parohijskom domu crkve Rođenje Presvete Bogorodice u Batajnici. Nastupili su KUD „Petrova gora-Banija“ Beograd i crkveni hor iz Batajnice. Društvo je te godine organizovalo i izložbu slika prof. Nikole Rusića.

Idućih godina svetosavski i spasovdanski susreti Plavanjaca organizovani su u parohijskim domovima obe crkve u Batajnici, a uz sponzorstvo nekoliko privatnih preduzetnika Đurića, jednom i u parohijskom domu crkve Sveti Ćirilo i Metodije na Busijama.

U sklopu tih susreta predstavljeno je stvaralaštvo pjesnikinje Jovanke Savić-Vukanović koja živi i radi u Podgorici, istoričara dr Petra Opačića, promovisana je Monografija o Plavnu grupe autora i knjiga „Dositej u Dalmaciji“ mr Milorada S. Kuraice.

Zavičajno društvo „Plavno“, iako se i samo finansira isključivo iz članarine i, posebno, sponzorstva članova, novcem je pomoglo formiranje KUD „Ćiril i Metodije“ u Busijama. To su, pored društva, učinili i pojedini njegovi članovi.

Nazad na naslovnu
email: zdplavno@gmail.com
Vojvođanskih brigada 111, Batajnica, Srbija

Molba za pomoć u obnovi crkve Svetog velikomučenika Georgija u Plavnu
Novčani prilozi se mogu uplatiti na račune:
 • Dinarski, na tekući račun ZD Plavno broj računa 205-100696-58
 • Devizni,
  broj računa 00-708-0003729.6
  IBAN RS35205007080003729675
  Svrha uplate: donacija za obnovu crkve
  - Instrukcije za plaćanje u eurima (pročitaj)
  - Instrukcije za plaćanje u dolarima (pročitaj)
  - Instrukcije za plaćanje u funtama (pročitaj)
 • Uplata u kunama, u samoj crkvi, svešteniku u Plavnu


Spisak donatora - 2017/2018.
Spisak donatora - 2017/2018. u Plavnu

Selo Plavno smješteno je u prekrasnoj dolini, samo 18 kilometara od Knina.
Nekada je u tu živjelo preko 2000 ljudi, a danas, prema zadnjem popisu, u Plavnu ih ima svega 260.
Zavičajno društvo Plavno je osnovano 8. januara 2005. godine u Batajnici, Srbiji.
Želja nam je da sačuvamo uspomene na selo Plavno od zaborava i akcijama pomognemo Plavnu koliko je to moguće. Sakupljanjem priloga Plavanjaca i drugih dobronamernih ljudi, obnovljen je krov crkve Svetog Đurđa u selu Plavnu 2012., a 2015. je finansirana i obnova ograde oko groblja.


Na mejl zdplavno@gmail.com možete nam slati tekstove, najave događaja i objavićemo ih na sajtu.