Vijesti

Sto godina od rođenja Patrijarha Pavla

Počiva na groblju manastira Rakovica. Tu je sahranjen i Nikon (Tintor) iz Donjeg Radljevca, parohija Plavno.

Navršilo se tačno 100 godina od rođenju Gojka Stojčevića (11. septembra 1914), patrijarha srpskog Pavla. Rođen je u selu Kućanci kod Donjeg Miholjca, u uglednoj, pobožnoj, siromašnoj porodici zemljoradnika. U Kućancima je završio osnovnu školu. Nižu gimnaziju završio je u Tuzli 1929, a 1936. godine šestorazrednu bogosloviju u Sarajevu (to je škola čiji je jedan od prvih nastavnika bio plavanjski proto Petar Petranović).

Na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu je diplomirao pred sami Drugi svjetski rat. Nekoliko plavansjskih nosača i građevinskih argeta tvrdilo je da je u to vrijeme Gojko „Slavonac“ s njima često radio na najtežim poslovima i tako zarađivao za život i školovanje (Poznato je da je i kasniji čuveni slikar Nikola Graovac, kada je iz Vrepca u Lici stigao u Beograd, radio sa plavanjskih nosačima. Obojica bi se, kad god bi ih kasnije put naveo do Željezničke stanice, raspitivali za zdravlje i porodične prilike nekadašnjih radnih kolega).

Godina 1957. zabilježena je kao početak Pavlovog arhijerejstva - za episkopa raško-prizrenskog izabran je 29. maja, a 22. septembra ga je u Sabornoj crkvi u Prizrenu hirotonisao srpski patrijarh Vikentije.

I postdiplomske studije završio je te godine, na Bogoslovskom fakultetu u Atini, posvetivši se proučavanju Novog zavjeta i liturgike. Na Beogradskom univerzitetu je završio i dvije godine Medicinskog fakulteta, a da bi mogao da se upiše taj fakultet, vanredno je položio ispit zrelosti u Šestoj muškoj gimnaziji u Beogradu (današnja Šesta beogradska gimnazija).

Patrijarh Pavle bio je patrijarh SPC 19 godina, od 1. decembra 1990. godine, kao 44. naslijednik na tronu Svetog Save.

Umro je 15. novembra 2009. u 95. godini, na Vojno-medicinskoj akademiji u Beogradu, na kojoj se liječio nešto duže od dvije godine. Njegovom ispraćaju od Saborne crkve do porte manastira Rakovica, gdje je sahranjen, prisustvovalo je više stotina hiljada ljudi.

U neposrednoj blizini njegovog groba je grob arhimandrita Nikona (Tintora), rođenog u Donjem Radljevcu, parohija Plavno. Nikon je, poslije Drugog svjetskog rata bio nastavnik Bogoslovije koja je tada bila u manastiru Rakovica.

Nazad na naslovnu
email: zdplavno@gmail.com
Vojvođanskih brigada 111, Batajnica, Srbija

Molba za pomoć u obnovi crkve Svetog velikomučenika Georgija u Plavnu
Novčani prilozi se mogu uplatiti na račune:
 • Dinarski, na tekući račun ZD Plavno broj računa 205-100696-58
 • Devizni,
  broj računa 00-708-0003729.6
  IBAN RS35205007080003729675
  Svrha uplate: donacija za obnovu crkve
  - Instrukcije za plaćanje u eurima (pročitaj)
  - Instrukcije za plaćanje u dolarima (pročitaj)
  - Instrukcije za plaćanje u funtama (pročitaj)
 • Uplata u kunama, u samoj crkvi, svešteniku u Plavnu


Spisak donatora - 2017/2018.
Spisak donatora - 2017/2018. u Plavnu

Selo Plavno smješteno je u prekrasnoj dolini, samo 18 kilometara od Knina.
Nekada je u tu živjelo preko 2000 ljudi, a danas, prema zadnjem popisu, u Plavnu ih ima svega 260.
Zavičajno društvo Plavno je osnovano 8. januara 2005. godine u Batajnici, Srbiji.
Želja nam je da sačuvamo uspomene na selo Plavno od zaborava i akcijama pomognemo Plavnu koliko je to moguće. Sakupljanjem priloga Plavanjaca i drugih dobronamernih ljudi, obnovljen je krov crkve Svetog Đurđa u selu Plavnu 2012., a 2015. je finansirana i obnova ograde oko groblja.


Na mejl zdplavno@gmail.com možete nam slati tekstove, najave događaja i objavićemo ih na sajtu.