Predato u štampu reprint izdanje „Sudbine Krajine“ Srđana Radulovića

Predato u štampu reprint izdanje „Sudbine Krajine“ Srđana Radulovića Drugo nepromijenjeno (reprint) izdanje hronologije „Sudbina Krajine“ poznatog beogradsko-kninskog novinara Srđana Radulovića, je u štampi. Izdavač reprinta je Srpsko kulturno društvo „Zora“ Knin – Beograd. Autor pogovora je Cvijetin Milivojević.
Promocija reprint izdanja „Sudbine Krajine“ biće održana u petak, 31. Jula u 19 sati.
O knjizi i sudbini Krajine govoriće, između ostalih, dr Milan Gutić, Institut za savremenu istoriju Beograd, čiji će feljton o istoj temi uskoro objavljivati „Politika“.
Novinari Srđan Radulović i autor pogovora knjige Cvijetin Milivojević su zajedno radili u nekoliko beogradskih redakcija, su dobitnici prestižnih nagrada Udruženja novinara Srbije.
Štampu i distribuciju ove knjige će obaviti „Bariprint“ Beograd (Đorđe Barišić), bez čije podrške ne bi bilo ovog izdanja.
Povod SKD „Zora“ Knin-Beograd da objavi reprint knjige Srđana Radulovića (1957-2012) je 20 godina od „Oluje“, etničkog čišćenja Srba iz zapadnog dijela bivše RSK.
Knjigu obima oko 200 strana, od kojih su 100 strana dokumenti, izdala je početkom 1996. godine tada tek formirana izdavačka kuća „Dangraf“ Beograd.
Raduloviću su, čitaoci i vrijeme - tako pokazuje i period od skoro dvije decenije, dali najbolju moguću potvrdu, naime, knjigu su godinama tražili u knjižarama a potom u antikvarnicama ne samo Krajišnici, za nju se i danas zna u mnogim fotokopirnicama.
Autor je u uvodu knjige zapisao: „Opredjeljujući se za metodološki obrazac kojim bih, makar, načeo temu, odlučio sam se za hronološki pristup. Naravno, svi detalji nisu precizno opisani. Rukovodeći se kriterijumom autentičnosti, prednost sam dao onim događajima kojima sam prisustvovao, koristeći vlastite novinarske tekstove, ali i neobjavljene zapise iz novinarskog notesa i dijelove „povjerljivih“ razgovora sa ključnim ljudima u vrhu krajinske vlasti. „Dogradnju“ teksta predstavljaju, najčešće međusobno uslovljeni, stavovi kreatora politike u Hrvatskoj, Srbiji i međunarodnoj zajednici, dok je dokumentarni dodatak ne samo u funkciji osnovnog teksta nego i namjere da se istovreme nim objavljivanjem upotpuni hronološki tok priče o sudbini Krajine“.

Nazad na naslovnu
email: zdplavno@gmail.com
Vojvođanskih brigada 111, Batajnica, Srbija

Molba za pomoć u obnovi crkve Svetog velikomučenika Georgija u Plavnu
Novčani prilozi se mogu uplatiti na račune:
 • Dinarski, na tekući račun ZD Plavno broj računa 205-100696-58
 • Devizni,
  broj računa 00-708-0003729.6
  IBAN RS35205007080003729675
  Svrha uplate: donacija za obnovu crkve
  - Instrukcije za plaćanje u eurima (pročitaj)
  - Instrukcije za plaćanje u dolarima (pročitaj)
  - Instrukcije za plaćanje u funtama (pročitaj)
 • Uplata u kunama, u samoj crkvi, svešteniku u Plavnu


Spisak donatora - 2017/2018.
Spisak donatora - 2017/2018. u Plavnu

Selo Plavno smješteno je u prekrasnoj dolini, samo 18 kilometara od Knina.
Nekada je u tu živjelo preko 2000 ljudi, a danas, prema zadnjem popisu, u Plavnu ih ima svega 260.
Zavičajno društvo Plavno je osnovano 8. januara 2005. godine u Batajnici, Srbiji.
Želja nam je da sačuvamo uspomene na selo Plavno od zaborava i akcijama pomognemo Plavnu koliko je to moguće. Sakupljanjem priloga Plavanjaca i drugih dobronamernih ljudi, obnovljen je krov crkve Svetog Đurđa u selu Plavnu 2012., a 2015. je finansirana i obnova ograde oko groblja.


Na mejl zdplavno@gmail.com možete nam slati tekstove, najave događaja i objavićemo ih na sajtu.