In memoriam
Prof. Stojan Janković (1933-2014)

Otišao je čuveni kninski profesor Stojan Janković (82), urednik beogradskog Jugoslavijapublika. Ispraćen je u krugu porodice i najbližih prijatelja, na Groblju Lešće, sunčane subote, 18. oktobra 2014.

Rođen je u Maloj Crnoj Gori kod Žabljaka. U kninsku Gimnaziju, za profesora srpskohrvatskog jezika, došao je poslije završenog fakulteta i kraćeg profesorskog rada u gimnaziji u Herceg Novom. U Kninu je proveo više od dvije i po decenije, u tom mjestu se oženio i osnovao porodicu.

U Beograd se porodica Janković preselila sredinom osamdesetih godina. Radio je, prvo vrijeme, na administrativnim poslovima u Mjesnoj zajednici u opštini Karaburma, a potom, idućih desetak godina bio je urednik izdavačke djelatnosti u preduzeću Jugoslavijapublik koje je upravo tada postalo zapažen (i hrabar) izdavač.

Prof. Stojan Janković je bio jedan od urednika Sabranih djela akademika Slobodana Jovanovića, štampanih početkom devedesetih u zajedničkom poduhvatu tog izdavača, BIGZ-a i Srpske književne zadruge. To je učinjeno poslije dugogodišnjih pokušaja da se štampaju Jovanovićeva djela, osporavanih zbog nepovoljnog mišljenja vlasti.

Janković je bio i jedan od urednika Sabranih djela Antona Pavloviča Čehova, još nekoliko izdanja Jugoslavijapublika, ali i drugih izdavača, kao i više publikacija.

Sve dok ga bolest nije potpuno ophrvala, dolazio je na beogradske proslave godišnjica matura kninskih gimnazijalaca, kojima je dok su bili njegovi đaci, prenio ljubav i interesovanje za literaturu i ljepotu pisanja.

Na tome su mu zahvalne generacije kninske Gimnazije “Bratstvo i jedinstvo”.

D. Perić

Nazad na naslovnu
email: zdplavno@gmail.com
Vojvođanskih brigada 111, Batajnica, Srbija

Molba za pomoć u obnovi crkve Svetog velikomučenika Georgija u Plavnu
Novčani prilozi se mogu uplatiti na račune:
 • Dinarski, na tekući račun ZD Plavno broj računa 205-100696-58
 • Devizni,
  broj računa 00-708-0003729.6
  IBAN RS35205007080003729675
  Svrha uplate: donacija za obnovu crkve
  - Instrukcije za plaćanje u eurima (pročitaj)
  - Instrukcije za plaćanje u dolarima (pročitaj)
  - Instrukcije za plaćanje u funtama (pročitaj)
 • Uplata u kunama, u samoj crkvi, svešteniku u Plavnu


Spisak donatora - 2017/2018.
Spisak donatora - 2017/2018. u Plavnu

Selo Plavno smješteno je u prekrasnoj dolini, samo 18 kilometara od Knina.
Nekada je u tu živjelo preko 2000 ljudi, a danas, prema zadnjem popisu, u Plavnu ih ima svega 260.
Zavičajno društvo Plavno je osnovano 8. januara 2005. godine u Batajnici, Srbiji.
Želja nam je da sačuvamo uspomene na selo Plavno od zaborava i akcijama pomognemo Plavnu koliko je to moguće. Sakupljanjem priloga Plavanjaca i drugih dobronamernih ljudi, obnovljen je krov crkve Svetog Đurđa u selu Plavnu 2012., a 2015. je finansirana i obnova ograde oko groblja.


Na mejl zdplavno@gmail.com možete nam slati tekstove, najave događaja i objavićemo ih na sajtu.