Zbornik “Kninska krajina“, novi četvrti broj

Promociji četvrtog broja časopisa „Kninska krajina“, ujedno i završetku kulturne manifestacije „Dani kulture Krajišnika u izbjeglištvu „Od Spasovdana do Vidovdana“ i dodjeli Srebrnog prstena umjetničkog bratstva manastira Krka likovnom umjetniku i publicisti Dušanu Vukojeviću Marsu, održanoj uoči Vidodana, prisustvovao je veliki broj Krajišnika i njihovih gostiju.

Taj kulturni čin je, u Udruženja ratnih i mirnodopskih invalida Republike Srbije kojem je Vukojević potpredsjednik, uveličalo više od 150 Krajišnika i gostiju. Među njima su bili i glumac Ljubivoje Tadić, monologom prote Milana Rajčevića iz predstave „Jadovnička žmižda“ za koju je tekst napisao Dušan Đaković.

Na ovom skupu je najavljeno da će promocija te predstave biti održana 12. septembra u Domu sindikata u Beogradu, a 15. septembra u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu.

Pojci Svetlana Spaić i Dragana Tomić otpjevale su nekoliko krajiških napjeva.

Profesor Filološkog fakulteta u Beogradu dr Mihailo Šćepanović je govorio o Marsovom stvaralaštvu. Vukojeviću je, u ime zavičanog kluba i SKD „Zora“ Knin-Beograd, Prsten uručio dr Ilija Smiljanić.

Dobitnik visokog krajiškog priznanja Dušan Vukojević Mars održao je nadahnuto slovo, zahvalivši svima koji podržavaju njegov rad, i ovom prilikom poklonio je dvije svoje slike, Slavku Bursaću iz Plavna i Zoranu Bezbradici iz Kistanja.

O Umjetničkom bratstvu manastira Krka i sada već višedecenijskom radu likovne kolonije u tom manastiru Dalmatinske eparhije SPC, govorio je Nikola Cerovac.

Novi broj edicije „Kninska krajina“ predstavio je novinar D. Perić, podsjetivši da je četvrti broj posvećen 100-godišnjici od Sarajevskog atentata i od početka Prvog svjetskog rata, 1914. godine. Prilozi u novom broju „Kninske krajine“ govore o Kninjanima i stanovnicima drugih mjesta na tromeđi Dalmacije, Like i Bosne, na početku Velikog rata (D. Perić). Među akterima istorijskih događaja na tromeđi su pored Gavrila Principa - čija je porodica ranije živjela u Polači kod Knina, a tada su nosili prezime Čeko, i brojne druge ličnosti: Vladeta Bilbija, Dušan M. Bogunović, dr Miloš Martić...

O selu Polača nekad i danas, piše Vasilj Radinović. Autor je napisao obilje geografskih, istorijskih, etnografskih i drugih podataka. Tako, npr. o građenju kuća u Polači navodi podatke da su „građene i pokrivane pločom, crepom i pošvane slamom. Građene su prizemljuše i kuće na sprat. Kuće na sprat gradili su malo imućni seljaci, a oni drugi, siromašniji, stavljali su krov od slame. Na spratu su stanovali ukućani, a u prizemlju je bila smeštena stoka. Drvena građa je nabavljana kupovinom ili sečom u šumi. Kamen i ploče su vađeni u krševinama...“.

Tekst o Onisimu Popoviću, u kojem je mnogo novih podataka, posvećen je tom kninskom srpskom političkom prvaku kojeg je AU streljala 1914, početkom rata; autori su dr Ilija Smiljanić i Petar B. Popović. Milojko Budimir i Nikola Cerovac pišu o kulturnim aktivnostima u Kninskoj krajini do 1995. godine i u izbjeglištvu.

O 125 godina proslave Vidovdana na Dalmatinskom Kosovu govori tekst preuzet iz časopisa SPC „Pravoslavlje“, a povodom 310-godišnjice Kuridžine bune iz 1704, je tekst mr Radovana Pilipovića.

O osnivaču Srpskog kulturnog društva „Zora“ Miši Urošu, profesoru kninske Gimnazije, piše njegov kolega Mane Graovac. Jovanka Savić Vukanović je napisala prikaz knjige Dušana Ivanića „U matici priče – o djelu Jove Radulovića“ (SKZ Beograd, 2013).

Zbornik „Kninska krajina“ u rubrici In memoriam podsjeća na život i rad: Mirka Marjanovića (1937-2006), Jordana Jelića (1942-2012), Svete Šuše (1925-2013), Marka Milaka (1935-2013), Aleksandra Marinčića (1933-2011), Petra Bokuna (1941-2011), Srđana Radulovića (1957-2012), Milana Arnauta (1952-2014) i Miše Krstanovića (1950-2011). Izdavanje ovog broja „Kninske krajine“ pomogli su Kancelarija Vlade Republike Srbije za saradnju sa crkvama i vjerskim zajednicama i Udruženje Srba iz Hrvatske u Beogradu.

Nazad
email: zdplavno@gmail.com
Vojvođanskih brigada 111, Batajnica, Srbija

Molba za pomoć u obnovi crkve Svetog velikomučenika Georgija u Plavnu
Novčani prilozi se mogu uplatiti na račune:
 • Dinarski, na tekući račun ZD Plavno broj računa 205-100696-58
 • Devizni,
  broj računa 00-708-0003729.6
  IBAN RS35205007080003729675
  Svrha uplate: donacija za obnovu crkve
  - Instrukcije za plaćanje u eurima (pročitaj)
  - Instrukcije za plaćanje u dolarima (pročitaj)
  - Instrukcije za plaćanje u funtama (pročitaj)
 • Uplata u kunama, u samoj crkvi, svešteniku u Plavnu


Spisak donatora - 2017/2018.
Spisak donatora - 2017/2018. u Plavnu

Selo Plavno smješteno je u prekrasnoj dolini, samo 18 kilometara od Knina.
Nekada je u tu živjelo preko 2000 ljudi, a danas, prema zadnjem popisu, u Plavnu ih ima svega 260.
Zavičajno društvo Plavno je osnovano 8. januara 2005. godine u Batajnici, Srbiji.
Želja nam je da sačuvamo uspomene na selo Plavno od zaborava i akcijama pomognemo Plavnu koliko je to moguće. Sakupljanjem priloga Plavanjaca i drugih dobronamernih ljudi, obnovljen je krov crkve Svetog Đurđa u selu Plavnu 2012., a 2015. je finansirana i obnova ograde oko groblja.


Na mejl zdplavno@gmail.com možete nam slati tekstove, najave događaja i objavićemo ih na sajtu.