PROSLAVA DANA SVETOG SAVE 2017. GODINE

Zahvaljujemo se doc. dr Đuri M. Đuriću na dostavljenim slikama i tekstu

Dragi Plavanjci, dragi prijatelji,

u petak 27. januara 2017. godine od 17:00 do 22:00 časova u organizaciji Zavičajnog društva “Plavno“ održana je proslava praznika prvog srpskog prosvetitelja i arhiepiskopa svetog Save u restoranu „Banija Luks“ na Galenici.
Proslava je protekla u svečanom i prijateljskom raspoloženju, a odziv je bio masovan.
Program proslave sv. Save obuhvatio je: molitvu protojereja-stavrofora Krste Maksića i sečenje slavskog kolača, čitanje poslanice Njegovog Preosveštenstva Vladike sremskog gospodina Vasilija, pozdravno obraćanje Steve Đurića ispred Zavičajnog društva „Plavno“, izlaganje doc. dr Đura Đurića o istoriji crkve sv. Georgija u Plavnu i izlaganje Vladimira Bursaća o prezimenima u Plavnu prema novinskim izvorima 1915. godine. Vladimir Bursać je već održao više puta značajna i posećena predavanja na skupovima Zavičajnog društva „Plavno“ i saborima Bursaća.
Nakon služenja molitve povodom praznika sv. Save, protojerej-stavrofor Krsto Maksić osveštao je i isekao slavski kolač, a zatim pročitao prisutnima poslanicu Njegovog Preosveštenstva Vladike sremskog gospodina Vasilija.
Stevo Đurić je u svom obraćanju skupu naveo da je od svog osnivanja 08. januara 2005. godine Zavičajno društvo „Plavno“ imalo puno aktivnosti i da će društvo od sv. Save početi sa aktivnostima u vezi sa obeležavanjem 400. godišnjice hrama sv. Georgija u Plavnu 6. maja 2018. godine. On je pozvao u svom obraćanju sve Plavanjce dobre volje da daju svoj doprinos za obnovu hrama. Ideja je da se do tada priredi prigodna publikacija o Plavnu i samom hramu i da se prikupe sredstva za neophodne radove na hramu. Obnova crkve koja predstoji trebalo bi da bude još ozbiljnija i očekuje se dobar odziv Plavanjaca razutih po celom svetu.
Povodom ovog jubileja, a u cilju očuvanja tradicije i veza sa Plavnom, Zavičajno društvo „Plavno“ namerava da, uz blagoslov Srpske pravoslavne crkve, organizuje proslavu u o Spasovdanu 25. maja 2017. godine, nakon svečane liturgije u hramu sv. Georgija, uz prigodna predavanja i posluženje. U vezi sa pripremama za obeležavanje 400 godina od osvećenja hrama sv. Georgija 2018. godine, Zavičajno društvo „Plavno“ je uputilo zvanično obaveštenje o svojim namerama Eparhiji dalmatinskoj i protonamesniku u Plavnu gospodinu Miloradu Đekanoviću. Podsećamo da je Zavičajno društvo „Plavno“ već organizovalo uspešnu akciju obnove hrama sv. Georgija u Plavnu za Spasovdan 2013. godine, a odziv Plavanjaca na ovu akciju je bio veliki.
Doc. dr Đuro Đurić je u svom izlaganju naveo da se ove godine se navršava 630 godina od kako se ime Plavno prvi put pojavljuje u pisanim izvorima odnosno u dokumentu o sklapanju mira između Kraljevine Ugarske i Republike Venecije 1387. godine, kao utvrđeno mesto. Takođe, prisutnima je predstavio da kako je pre 400 godina, 1617. godine, pravoslavni narod Plavna započeo izgradnju hrama posvećenog svetom velikomučeniku Georgiju. Hram je podignut umesto dotadašnje crkve brvnare, a osvetio ga je sledeće 1618. godine tadašnji dabrobosanski mitropolit Pećke Patrijaršije gospodin Teodor. Hram je preživeo mnoge ratove i pustošenja, posebno u vreme Kandijskog i Morejskog rata. Od tada do danas hram sv. Georgija u Plavnu je značajan svedok istorijskih događaja i sedište duhovnosti i kulture Plavna.


Nazad na naslovnu
email: zdplavno@gmail.com
Vojvođanskih brigada 111, Batajnica, Srbija

Molba za pomoć u obnovi crkve Svetog velikomučenika Georgija u Plavnu
Novčani prilozi se mogu uplatiti na račune:
 • Dinarski, na tekući račun ZD Plavno broj računa 205-100696-58
 • Devizni,
  broj računa 00-708-0003729.6
  IBAN RS35205007080003729675
  Svrha uplate: donacija za obnovu crkve
  - Instrukcije za plaćanje u eurima (pročitaj)
  - Instrukcije za plaćanje u dolarima (pročitaj)
  - Instrukcije za plaćanje u funtama (pročitaj)
 • Uplata u kunama, u samoj crkvi, svešteniku u Plavnu


Spisak donatora - 2017/2018.
Spisak donatora - 2017/2018. u Plavnu

Selo Plavno smješteno je u prekrasnoj dolini, samo 18 kilometara od Knina.
Nekada je u tu živjelo preko 2000 ljudi, a danas, prema zadnjem popisu, u Plavnu ih ima svega 260.
Zavičajno društvo Plavno je osnovano 8. januara 2005. godine u Batajnici, Srbiji.
Želja nam je da sačuvamo uspomene na selo Plavno od zaborava i akcijama pomognemo Plavnu koliko je to moguće. Sakupljanjem priloga Plavanjaca i drugih dobronamernih ljudi, obnovljen je krov crkve Svetog Đurđa u selu Plavnu 2012., a 2015. je finansirana i obnova ograde oko groblja.


Na mejl zdplavno@gmail.com možete nam slati tekstove, najave događaja i objavićemo ih na sajtu.