SABOR BURSAĆA 2015.

Udruženje ''Sabor Bursaća'' je u subotu, 07.juna 2015.g, održalo svoj 16. Sabor. Ovo udruženje je osnovano početkom 2000.godine i od tada je svake godine, bez ijednog prekida, tokom juna meseca, održavalo svoje Sabore Bursaća. Udruženje okuplja lica sa porodičnim prezimenom Bursać, održava kontakte između njih, omogućava međusobno druženje, proučava porodično poreklo i razvija svest o zajedničkom poreklu svih Bursaća. Rukovodstvo udruženja je odlučilo da se ovogodišnji 16. po redu Sabor, po prvi put održi van grada Beograda, pa je za lokaciju odabran Šabac. Razlozi za ovo su bili želja da se što više prezimenjaka iz manjih gradova uključi u organizaciju ovakvih druženja kao i da se, na neki način, nagrade Bursaći iz Šapca za brojnost i redovne dolaske na Sabore. Sabor je održan u restoranu ''Car'' u Šapcu i okupio je skoro 80 prezimenjaka iz Šapca, Loznice, Rume, Iriga, Novog Sada, Zemuna, Novog Beograda, Batajnice, Krnješevaca i Zrenjanina, pa je najmlađi učesnik Aleksandar imao samo 3,5 godine, a najstariji Duško čak 86 godina. Sabor je svečano otvorio predsednik Organizacionog odbora 16.Sabora, Branko Bursać iz Šapca, a potom je predsednik udruženja Vladimir Bursać, podneo izveštaj o radu u prethodnoj godini. Prisutnima su se potom obratili prigodnim rečima gosti Petar Čupković i slikar, dizajner, ikonopisac i ilustrator Vladimir Bursać iz Novog Sada. U sklopu Sabora je održana izložba slikarskih radova čak troje slikara: Branka Bursaća akademskog slikara iz Šapca, njegove supruge Svetlane samostalnog umetnika i Vladimira Bursaća akademskog slikara iz Novog Sada. Upriličena je i izložba fotografija Plavna na video bimu. Goste je tokom dana zabavljala prijatna muzička pratnja, uz nastupe muških pevačkih grupa i pevača Zdravka Bukve sa repertoarom krajiških pesama. Vrhunac muzičkog programa je bio dvostruki nastup gošće Sabora, Nede Nikolić iz Kovina, mlade umetnice i virtuoza na fruli, pobednice mnogih sabora frulaša i osvajača Gran pri nagrade na 11.Festivalu slovenske muzike u Moskvi, maja ove godine.
Glavni ciljevi Sabora Bursaća, ostaju očuvanje ove lepe tradicije, omasovljenje udruženja, podmlađivanje članstva i dovršavanje popisa svih ljudi koji nose prezime Bursać, a koji sada obuhvata već 17 opština u našoj zemlji. U sklopu Sabora su održana čak dva predavanja vezana za istoriju porodice pod nazivom ''Stanovništvo Plavna u Dalmaciji sredinom 19.veka – izvor matične knjige 1845-1859.g'' i ''Doseljavanje porodice Bursać u Šabac i Majur 1919-1941.g''.
Nazad na naslovnu
email: zdplavno@gmail.com
Vojvođanskih brigada 111, Batajnica, Srbija

Molba za pomoć u obnovi crkve Svetog velikomučenika Georgija u Plavnu
Novčani prilozi se mogu uplatiti na račune:
 • Dinarski, na tekući račun ZD Plavno broj računa 205-100696-58
 • Devizni,
  broj računa 00-708-0003729.6
  IBAN RS35205007080003729675
  Svrha uplate: donacija za obnovu crkve
  - Instrukcije za plaćanje u eurima (pročitaj)
  - Instrukcije za plaćanje u dolarima (pročitaj)
  - Instrukcije za plaćanje u funtama (pročitaj)
 • Uplata u kunama, u samoj crkvi, svešteniku u Plavnu


Spisak donatora - 2017/2018.
Spisak donatora - 2017/2018. u Plavnu

Selo Plavno smješteno je u prekrasnoj dolini, samo 18 kilometara od Knina.
Nekada je u tu živjelo preko 2000 ljudi, a danas, prema zadnjem popisu, u Plavnu ih ima svega 260.
Zavičajno društvo Plavno je osnovano 8. januara 2005. godine u Batajnici, Srbiji.
Želja nam je da sačuvamo uspomene na selo Plavno od zaborava i akcijama pomognemo Plavnu koliko je to moguće. Sakupljanjem priloga Plavanjaca i drugih dobronamernih ljudi, obnovljen je krov crkve Svetog Đurđa u selu Plavnu 2012., a 2015. je finansirana i obnova ograde oko groblja.


Na mejl zdplavno@gmail.com možete nam slati tekstove, najave događaja i objavićemo ih na sajtu.